Aikojen alusta kysyttyjä kysymyksiä

Kempika on ollu toiminnassa jo yli 40 vuotta ja tähän aikaan mahtuu monenlaista tapausta ja kysymystä. Olemme keränneet yleisimpiä ja hauskimpia kysymyksiä yhteen. Vastauksen saat klikkaamalla kysymystä.

Kaveriporukka oli lyönyt vetoa, että miten kuivapesu tapahtuu. Yksi heistä soitti pesulaan ja kysyi, että eikö ne vaatteet pyöri siellä koneessa jotenkin ilmassa kuivana? Jos viedään vaatteet kuivapesuun – ne vaan viikataan ja palautetaan asiakkaalle takaisin?
Kemiallinen pesu on erikoispesu, mikä tapahtuu täysin suljetussa tilassa, tislaimella ja kylmäkoneella varustetussa erikoispesukoneessa. Sitä ei voi tehdä kotikoneella. Kemiallinen kuivapesu nimike tulee englannin kielestä ”dry cleaning”, mikä tarkoittaa, että vaate otetaan kuivana pois pesukoneesta. Pesuprosessissa käytetään kemiallista nestettä, tahranpoistoaineita,saippuoita, ym. aineita. mitkä huuhdellaan ja lingotaan pois vaatteista ja kuivataan. Pesun jälkeen neste tislataan, jäähdytetään ja johdetaan pesunestetankkiin, mistä se saadaan uudelleen käyttöön. Tislaimen pohjalle jäävä rasva- ym. lika toimitetaan ongelmajätelaitokselle, joten luontoon ei lasketa mitään.
Pesulaan voi tuoda kaikkia vaatteita, mitä nyt yleensäkin voi pestä. Puvut, ulsterit, villatakit ja -puserot, hameet, housut, silkkiasut, untuvatakit, täkit, ryijyt, raanut huovat, hääpuvut, juhlapuvut, frakit, smokit, kastemekot, solmiot ym. Vaate säilyy uuden näköisenä pidempään, tahrat lähtevät pois (esim. purukumi, steariini, pihka jne.) ja yksinkertaisesti kun haluaa säästää ja keskittää oman aikansa haluamallaan tavalla.
Silkki-, puuvilla-, pellava ym. arat luonnonmateriaalit ovat erittäin väriarkoja. Joten niiden puhdistus paikallisesti pyyhkien aiheuttaa erittäin herkästi värivaurioita, mitkä korostuvat pesussa, aiheuttaen ikävän vaalean paikan vaatteeseen.
Useat tahrat, varsinkin rasva- ja väritahrat, jäävät vaatteeseen kiinteästi vesipesun jälkeen. Kuten mustetahroillekin yleensä käy. Vesipesun jälkeen muste on muuttanut muotoaan ja se ei lähde pois enää muuten kuin valkaisulla. Jota käsittelyä ei yleensä päällysvaatteille voi tehdä niiden omaa väriä vaurioittamatta. Joten olisi hyvä poistaa tahrat heti niiden oikeilla menetelmillä. Älä kokeile tahranpoistoaineiden vaikutusta arkoihin asusteisiin. Tämän jälkeen niitä ei enää helposti jos ollenkaan saa pois ammattipesulakaan.
Punaviinitahran päälle olisi hyvä laittaa heti suolaa, kun se on vielä kostea. Näin tahranpoisto onnistuu pesussa paremmin.
Pöytäliinat, hääpuvut ym. juhla-asut kannattaa pestä taikka pesettää heti käytön jälkeen, varsinkin jos niihin on tullut tahroja. Tahrat hapettuvat vaatteisiin vuosien säilytyksessä, eivätkä enää lähde normaalein menetelmin, jos ollenkaan pois. Joten joululiinat kannattaa pestä joulun jälkeen, eikä vasta seuraavan joulun alla.
Kemiallisessa pesussa.
Maantiesuola ja erilaiset rasvatahrat lähtevät hyvin pois kemiallisessa pesussa. Vesipesun jälkeen jääneet rasva-, ja väritahrat on usein vaikeita poistaa enää pesulassakaan.
Nahka-asut ovat luonnonmateriaalia ja niitten puhdistus tapahtuu erikoispesuna, nahka-asuja pesevässä pesulassa. Pesuprosessissa on kymmenkunta erilaista vaihetta; tahranpoisto, pesu, rasvaus, muokkaus, prässäys ym. joten nahka-asujen pesu on arvokkaampaa kuin normaaliasujen pesu. Lisäksi niiden toimitusaika on noin 3-4 viikkoa. Tahrat nahka-asuissa ovat vaikeita. Ruoka- ym. juotavatahrat eivät lähde yleensä pesussa pois. Nahka-asuissa voi tapahtua myös väri- ja kokomuutoksia, koska nahka on luonnonmateriaali, teurastus ym. jäljet voivat tulla vasta pesussa esiin.
Kyllä voi. Pelkkä pesu taikka pelkkä viimeistely on mahdollista. Tarjoamme erilaisia palveluja asiakkaiden toiveiden mukaan. Ja toivommekin, että asiakas kertoo jo vaatetta pesulaan tuotaessa omat erikois toivomuksensa, sekä mahdolliset tahrat mitä vaatteissa on.